Kunderne siger

Det har hjulpet mig utroligt meget at være i behandling hos Maria. Jeg startede med en depression og angstanfald, og Maria fik hjulpet mig af med begge dele. Hun lærte mig gode teknikker til at undgå at blive ked af det/bange uden grund (tænke tingene ordentligt igennem), og jeg har overhovedet ikke besvær med angst mere og jeg har lært at tackle situationer hvor jeg ellers ville gå i sort og ned med flaget. Jeg har været i terapi hos Maria Hancock p.g.a. stress, depression og angst. Efter de første par timer var jeg helt sikker på, at her var nøglen til et bedre liv med sin professionalisme og sit tillidsskabende væsen mærkede jeg ret hurtigt en forbedring af min sygdom. De redskaber jeg fik igennem terapien er printet så fast, at jeg altid resten af livet kan anvende dem, når jeg møder noget svære situationer.

Anonym

Hvad er angst?

Angst er en samlet betegnelse for flere forskellige angstlidelser, som hvert år rammer rigtig mange mennesker. Nogle undersøgelser viser, at op i mod 350.000 danskere lider af en eller anden form for angst i større eller mindre grad.

At blive bange eller opleve frygt er en normal reaktion, hvis vi er udsat for fare. Men når denne reaktion kommer på baggrund at situationer, som reelt ikke er farlige, eller fremkaldes alene fordi patientens tanker fremkalder den, så kalder man det for ”angst”.

Typer af angst

Der findes flere forskellige angstlidelser, som alle har hver deres kendetegn. Fælles for de fleste angstlidelser er dog, at symptomerne på angst er forskellige fysiske reaktioner som fx sveden, rysten, hjertebanken, rødmen. Nogen oplever også at halsen snører sig sammen, de får ondt i maven, bliver svimle eller får svært ved at trække vejret, og føler at de bliver kvalt. Alle symptomerne kan opleves i større eller mindre grad, afhængigt af hvor voldsom ens angst er. Fælles for angstlidelserne er også, at de kan behandles!

En meget udbredt angstlidelse er socialangst, som kan minde om en slags overdreven generthed. Man føler sig forkert, akavet, tænker på hvad andre mon tænker om ens udseende, det man siger, eller hvordan man er. Man er ofte bange for, at andre skal kunne se, hvordan man har det. Socialangsten generer som regel kun, når man er sammen med andre mennesker, og ofte hvis det drejer sig om nye eller mange mennesker.

En anden type angst er panikangst, som mere har karakter af panikanfald, hvor man oplever meget voldsom angst, og bliver bange for de kropslige reaktioner, som angsten giver. Nogen mennesker kan endda have en oplevelse af, at de vil dø af angstsymptomerne, fordi det føles så voldsomt.

Fobier er angst, som opstår, når man møder en helt bestemt ting eller situation. Det kan være slanger, fugle, edderkopper, hunde, vand, højder eller andre ting. Blandt fobierne er agorafobi meget udbredt. Agorafobi er den angst som nogen oplever, når de skal færdes uden for deres hjem. Det kan være svært at komme ud og handle, i skole eller til sociale arrangementer.

Generaliseret angst er navnet for en overdreven bekymringstendens. Her er angsten knap så stærk, men til gengæld er den til stede i længere tid og ligger som en konstant bekymring hos patienten. Det kan være tanker om fremtiden, om at noget vil gå galt eller det kan være tanker om fortiden, som fx fejl man har begået eller lignende.

Sygdomsangst eller helbredsangst er navnet for en tilstand, hvor patienten har rigtig meget fokus på sit eget helbred og bliver overopmærksom på signaler fra kroppen, og tolker disse som faresignaler. Patienten bliver bekymret for at have eller få en alvorlig sygdom, og henvender sig ofte til læge og sygehuse for at sikre sig, at de nu er raske.

PTSD eller Posttraumatisk stressforstyrrelse er navnet for den angstlidelse, som kan opstå efter at man har oplevet en alvorlig og som regel livstruende situation. Her er en del af symptombilledet, at patienten oplever stor angst forbundet med ting, som kan minde om traumet. Man kan også blive angst i forbindelse med, at man genoplever traumet i form af flashbacks eller mareridt.

OCD, som også på dansk kaldes Obsessiv-kompulsiv lidelse eller refereres til som tvangstanker og tvangshandlinger, er en lidelse, hvor patienten oplever nogle tanker eller impulser, som kommer igen og igen. Patienten føler kun, at de kan slippe af med tankerne og den angst som følger med, hvis de gør nogle bestemte handlinger. Det kan være faste rutiner i en overdreven form, fx at tjekke noget mange gange, vaske hænder meget hyppigt eller gentage nogen bestemte remser for sig selv. Alle rutinerne kan tage meget af patientens tid og opmærksomhed, og kan gøre det svært at få hverdagen til at hænge sammen.

Kognitiv adfærdsterapi- effektiv behandling af angst

Hvis du vælger at modtage kognitiv adfærdsterapeutisk behandling for din angst, så vil psykologen starte med at stille en masse spørgsmål, om hvordan du oplever symptomerne. For selvom psykologen ved noget om de forskellige angstlidelser, og hvordan de behandles, så er det vigtigt at forstå, hvordan det opleves for lige netop dig. Når du og psykologen i samarbejde har lagt en behandlingsplan for din angst, består selve behandlingen i, at man bliver eksponeret meget gradvist for det, som man oplever angst i forhold til. Eksponering vil sige, at man bliver udsat for det, som er svært for en i meget små doser i en bestemt rækkefølge, og via samtalen løbende bliver bedre til at håndtere angsten. Det foregår alt sammen meget gradvist og uden pludselige overraskelser.

Ifølge sundhedsstyrelsens referenceprogram for behandling af angst er der en beviselig effekt af kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af angstlidelser, og derfor anbefaler man, at angstlidelser behandles med kognitiv adfærdsterapi. Du kan læse mere om sundhedsstyrelsens anbefaling af kognitiv adfærdsterapi som effektiv behandling af angst her. Læs mere om behandling af angst hos psykolog i Slagelse her. Du kan også læse om behandling hos psykolog i København her

Forfatter – Maria Hancock

Maria er indehaver af Psynaps – Slagelse kognitive psykologklinik, som hun åbnede i august 2011. Marias arbejdsområder undervisning, supervision og terapi. Hun behandler bl.a. unge og voksne.

Maria Hancock er godkendt specialist i psykoterapi med voksne og klinisk psykologi af Dansk Psykologforening.

Du kan læse mere om Maria her.

Bliv ringet op

    Nyhedsbreve

    Erhverv
    Private
    Offentlige/private institutioner

    Psynaps på Facebook

    This message is only visible to admins.
    Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
    PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.